فهرست مطالب

پژوهش در هنر و علوم انسانی - پیاپی 30 (آبان 1399)

نشریه پژوهش در هنر و علوم انسانی
پیاپی 30 (آبان 1399)

  • جلد دوم
  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 5
|
  • هانیه بصیری صفحات 1-14

    نظریه ها روایت هایی هستند درباب چگونگی کارکرد واقعیت، و با دیگر روایتها از آن روی متفاوتند که به توصیف و تبیین روابط میان پدیده ها پرداخته، قابلیت پیشبینی و کنترل به دست میدهند و انتزاعی فارغ از زمان و مکان خاص هستند. در رویکردهای متداول به نظریه پردازی، "زمان" در کنار" مکان" و تنها به عنوان شرایطی که محدوده اعتبار نظریه را تعیین مینماید، در نظر گرفته میشود و نقش تعیین کنندهای که زمان و ابعاد زمانی میتواند به ویژه در نظریه های علوم انسانی و از جمله نظریه های ناظر بر وجه هنری معماری در تعیین چیستی پدیده ها و چگونگی روابط بین آنها و در نتیجه در ساخت نظریه و معنای نسبت داده شده به آن داشته باشد را نادیده میانگارند.ا ین مقاله بدین منظور در مطالعه نقش زمان در نظریه پردازی در گام اول از نقش زمان در تکوین نظریه میگوید و در گام دوم به بیان نقش زمان و زمانمندی در ساخت نظریه میپردازد و بدین منظور سه بازه زمانی، "بازه زمانی وجودی"، "بازه زمانی مشاهده، ثبت و گردآوری" و "بازه اعتباری" را تعریف میکند. درگام سوم نیز تداوم نظریه ها در زمان را بررسی میکند. این مقاله در انجام پژوهش از روش کتابخانه ای و رجوع به داده های اسنادی موجود بهره گرفته است و با استفاده از استدالل منطقی تحلیل های الزم و ساختار مقاله را صورت بندی کرده است و برین باور است که نسبت و زمان و نظریه، فراتر از تنها یکی از شرایط محدود کننده اعتبار نظریه است و زمان عاملی است که هم در آغاز نظرورزی و هم در انجام آن و نیز در فرآیند ساخت نظریه به ویژه نظریه در علوم انسانی جایگاهی ویژه دارد و توجه به نقش آن میتواند به داشتن نظریه هایی دقیقتر با قابلیت تبیین و پیش بینی صحیحتر منجر شود.

    کلیدواژگان: زمان، نظریه پردازی، تکوین نظریه، تبیین نظریه، تداوم نظریه
  • محمدامین حضرتی*، سید محمد ساداتی نژاد صفحات 15-28

    قوانین در عرصهه ای گوناگون اجتماعی از جمله سیاست خارجی تحت تاثیر فرهنگ مدنی حاکم بر جامعه و باورهای دینی قانون گذاران و گروه های ذینفع قرار دارند. به همین منظور، این مقاله به بررسی نقش مذهب در تدوین قوانین آمریکا و تاثیر آن بر حوزه سیاست خارجی پرداخته است. سوال اصلی نوشتار حاضر آن است که آیا دین حتی به معنای عرفی آن بر قانونگذاری در معنای عام و قوانین سیاست خارجی به طور خاص تاثیر داشته است. نویسندگان با رویکرد توصیفی-تحلیلی و استفاده از داده های کتابخانه ای در مقام پاسخ گویی به سوال مذکور برآمده اند. بررسی اعلامیه استقالل آمریکا، قانون اساسی آمریکا، قوانین اساسی ایالتهای مختلف آمریکا، قوانین کنگره، قوانین و سیاستهای دستگاه های اجرایی، قانون آزادیهای مدنی، قواعد و دستورالعمل های مرتبط با اصول حقوق بشر و آزادی های مذهبی، تدریس ادبیات و تاریخ انجیل در مدارس دولتی، انتشار و نصب ده فرمان یهوه به موسی (ع) در برخی دادگاه های ایالتها، قوانین و اعالمیه تعهد تابعیت و منقوش بودن نام خدا بر ارز رایج این کشور، اعالمیه روز شکرگزاری، رویه های قضایی در دادگاه عالی فدرال آمریکا و حضور کشیش ها و روحانیون مذهبی در دستگاه های مختلف و رویکرد وزارت خارجه آمریکا در پیگیری امور حقوق بشر و آزادیهای مذهبی مشخص نمود که علیرغم ظاهر سکوالر ساختار و قوانین در آمریکا، مذهب و نگاه مذهبی در تدوین قوانین، تفسیر از آنها و پیگیری آنها در امور حوزه سیاست خارجی موثر است.

    کلیدواژگان: مذهب، ایالات متحده آمریکا، سیاست خارجی، قانون گذاری
  • سید حسام الدین رفیعی طباطبایی*، مطهره السادات رفیعی طباطبایی صفحات 29-36

    با توجه به تحوالت بسیاری که کشورمان ایران در سطوح داخلی و خارجی، پیش روی خود داشته است، همواره در شرایط و رویدادهایی بسیار، انسانهای بی شماری بوده اند که بنابر رعایت مصالحی والاتر از مصلحت شخصی خود، نظیر حفظ خاک، حفظ دین، سربلندی میهن، سلامت و بقای سایر انسانها و... امنیت جسمی و جانی خود را نه تنها بر دیگران برتری ندادهاند، بلکه آن را فدای تحقق این ارزشهای انسانی نموده اند؛ که در اصطالح شرع اسالم از آن بهعنوان ایثار در جان یاد شده است؛ که دارای مصادیقی نظیر شهادت، جانبازی و اسارت میباشد؛ که از این میان گروه اخیر از ایثارگران مذکور، یعنی اشخاص تحت اسارت که از ایشان بهعنوان آزادگان یاد میگردد، موضوع مورد مطالعه در مقاله حاضر میباشند. پس ازانقلاب اسلامی، برخی قوانین و مصوبات، به منظور حمایت از قشر ایثارگر جامعه اعم از جانبازان، رزمندگان، خانواده های شهدا و نیز آزادگان که محور موردنظر نگارنده میباشند، بنابر رعایت حال ایشان و با توجه به آسیبهای وارده بر عمر و جان و سلامت ایشان برای کشور و ملت، به تصویب رسیده اند. در مقاله حاضر به صورت خاص در پی بررسی حقوق اسرای آزاد شده یا همان آزادگان، پس از بازگشت به خاک کشور، در پرتو قانون خاص مربوط به این حوزه هستیم

    کلیدواژگان: حقوق آزادگان، حقوق ایثارگران، حقوق اسرا، آزادگان، اسارت
  • اعظم خاکزاده*، احمد نوری، معصومه منصفان صفحات 37-44

    در علم مدیریت همواره مفاهیمی همچون بازاریابی و برند واجد اهمیت فوق العادهای بوده است. این اهمیت در حوزهای مانند ورزش حرفهای دوچندان میشود. در این مقاله تالش میکنیم براساس مرور مطالعات انجام شده در چند سال گذشته به این سوال پاسخ دهیم که در تیمهای ورزشی مقدمات الزم برای شکل گیری ارزش ویژه برند چیست؟ روش تحقیق مروری تحلیلی است. مطالعاتی که مرور شد مشخص کرد این مقدمات در دو گروه قابل تعریف هستند. اول گروه مرتبط با تیم ورزشی و دوم گروه مرتبط با برند تیم ورزشی در گروه اول عواملی مانند تجربه گروهی، تاریخچه تیم، محل برگزاری بازیها و مراسم های جشن و قهرمانی اهمیت داشتند و در گروه دوم مولفه هایی مانند همذات پنداری با برند، اعتبار برند تیم و تمایز برند تیم مهم بودند. آنطور که از مطالعات مرور شده بر آمد. هویت اجتماعی با سطح بالایی از تعهد و درگیری هوادار مشخص میشود، که مقدمه ای بر ارزش ویژه برند است. همینطور مشخص شد درجه بالاتری از هویت اجتماعی به طور مثبت بر ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری تاثیر میگذارد. به نوعی هویت یابی با تیم یک تجلی هویت اجتماعی است. از سوی دیگر سطح هویت یابی شخصی با برند تیم عاملی است که احتمالا به ارزش ویژه برند مرتبط خواهد بود.

    کلیدواژگان: برند، ارزش ویژه برند، هویت اجتماعی، تیم ورزشی
  • حسین حاجی، حمید خادم مسجدی* صفحات 45-52

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه احساس انسجام روانی، تمایزیافتگی و شادکامی با کیفیت زندگی معلمان زن مقطع متوسطه شهرستان دزفول پرداخته شده است. روش پژوهش، از نوع همبستگی است. نمونه شامل 188 نفر معلمان زن که به روش تصادفی چند مرحله ای خوشهای از بین جامعه مورد نظر انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد نظر از مقیاس 2883 ،مقیاس تمایزیافتگی اسکورن 3 حس انسجام آنتونووسکی 4 2888 مقیاس شادکامی آکسفورد مارتین 5 و فراید لندر و لکفورد 1882 و مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1989) (BREF- WHOQOL) استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین احساس انسجام روانی، تمایزیافتگی و شادکامی با کیفیت زندگی معلمان زن رابطه مثبت و معنیدار وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد بین احساس انسجام روانی، تمایزیافتگی و شادکامی با کیفیت زندگی معلمان زن رابطه چندگانه وجود دارد و همچنین احساس انسجام روانی و تمایزیافتگی بهترین پیش بینی کننده های کیفیت زندگی میباشند.

    کلیدواژگان: احساس انسجام روانی، تمایزیافتگی، شادکامی، کیفیت زندگی